Bicikli bolt – Bemelegítés biciklizés előtt

A legtöbb ember számára a kerékpározás a kikapcsolódás vagy a mindennapi közlekedés egyik módja, és elfelejt bemelegíteni, pedig az amúgy biztonságosnak tűnő sport is járhat olyan sérülésekkel, amelyeket könnyedén megelőzhetünk. A használt gyakorlatok hasonló mozdulatokat kell tartalmazzanak, mint az edzés, amelyet utána végezni fogsz. Időben pedig csupán 5-10 percet kell rászánnod minden alkalom előtt. Érezned kell közben, hogy az izmaid felkészülnek az edzésre. A biciklizés előtti bemelegítés általában két lépésben történik, egy kis kardió edzést, majd dinamikus nyújtást foglal magában.

Kardió

A kardió gyakorlása nem csak felmelegíti azokat az izmokat, amelyeket biciklizéskor fogsz használni, hanem a pulzusszámot is felemeli, és a légzésed gyorsabb lesz, valamint felpörgeti a vérkeringésed. Ennek velejárója, hogy egy picit kimelegedünk és az izzadás is megindul. Ha kihagyod, a szervezeted a hirtelen startra energiatöbblettel válaszol, ez pedig azonnali fáradással társul. A kardió fizikailag és pszichikailag is felkészít a bringázásra. Ne hagyd ki!

Dinamikus nyújtás

Ez a fajta nyújtás magában foglalja a mozgást, a statikus nyújtást, és segít felmelegíteni az izmokat, szalagokat és ízületeket. Végezzünk stretching gyakorlatokat, amelyek a biciklizés során használt főbb izomcsoportokat célozzák meg, mint például a combot, a vádlit, a karokat, a csípőt, a vállakat, a nyakat, és a hátizmokat, stb. Szakemberhez is fordulhatunk, ha mi magunk nem ismerjük ezeket a gyakorlatokat. (Talán bicikli bolt ban is tudnak néhány hasznos tanáccsal szolgálni.)

Nagyon fontos az izmokat edzéssel bemelegíteni, mielőtt bringára ülnénk, ezzel a sérülés veszélyét jelentősen csökkenthetjük. Az említett bemelegítés után eleinte lassan kezdj el biciklizni, azután fokozatosan növelheted az intenzitást. Továbbra is az izmok és ízületek vérkeringésének megélénkítése a cél.

Nemcsak a bemelegítés, hanem a levezetés is fontos. Megállás előtt 5-10 perccel vegyük lazábbra sebességünk, ne erőltessük a mozgást, és ami fontos, ha nem muszáj, ne essünk be lihegve a következő pihenőhelyre vagy a bringatúra nap végi a szálláshelyére. A bringázás végén is végezzünk nyújtógyakorlatokat, hasonló módon, mint bemelegítéskor, különös tekintettel az erősen igénybevett izomcsoportokra (ugyancsak: comb, vádli, hát, nyak, váll, kéz izmai).

Miért tegyünk így? Általában az igénybe vett izomcsoport kissé megrövidül az összehúzódások során. A nyújtás viszont segíthet. A lassú, kitartott feszítés csak néhány, max 20 másodpercig tartson. Ahogyan az izom nyúlik, úgy növelhető a nyújtás ereje és a mozdulat mélysége, de vigyázz, soha ne fájjon a nyújtás. Figyeld a légzésed, ezzel növelhető a gyakorlatsor regenerációs hatása.

Készült a Kerékpárcity bicikli bolt megbízásából.

Advertisements
Build a Mobile Site
View Site in Mobile | Classic